Dania z ryb

Płocie smażone z pomysłem na…

smażone płocie

Usmażyć rybę, potrafi chyba każdy. To jeden z najłatwiejszych sposobów przyrządzenia ryby. Warto jednak się wysilić i pomyśleć w jaki sposób można takie ryby przyprawić. Kwintesencją dania zawsze będzie jego smak. Odpowiedni smak uzyskamy stosując różne przyprawy. Wystarczy pokombinować i wiedzieć jakie przyprawy ze sobą pasują. W ten sposób chcemy pokazać przepis na ciekawe smażone płocie z pomysłem na…

Składniki:

  • około 1 kilograma płotek
  • 1 pomysł na soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny
  • 1 łyżka przyprawy do ryby
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml wody
    naczynie żaroodporne z pokrywką

Sposób przygotowania:

Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z płotek wyciąć płetwy i oskrobać je z łusek. Pomysł na wymieszać z przyprawą do ryb. Ryby natrzeć mieszanką przypraw na zewnątrz i wewnątrz. Płotki z przyprawami włożyć do lodówki na 2 godziny. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i włożyć płotki z przyprawami. Do ryb wlać wodę i przykryć naczynie pokrywką. Włożyć naczynie z rybami do zimnego piekarnika i nastawić na 200 stopni. Piec rybę około 40 minut. Wyjąć naczynie z piekarnika i wyłożyć ryby na talerze. Płotki podawać z ziemniakami polanymi powstałym sosem i surówkami lub ogórkami. Smacznego!

Przepis z naszego forum od użytkownika Anika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.