Płocie smażone z pomysłem na…
24
lis
Usmażyć rybę, potrafi chyba każdy. To jeden z najłatwiejszych sposobów przyrządzenia ryby. Warto jednak się wysilić i pomyśleć w jaki sposób można takie ryby przyprawić. Kwintesencją dania zawsze będzie jego smak. Odpowiedni smak uzyskamy stosując różne przyprawy. Wystarczy pokombinować i wiedzieć jakie przyprawy ze sobą pasują. W ten sposób chcemy pokazać przepis na ciekawe smażone płocie z pomysłem na…
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z płotek wyciąć płetwy i oskrobać je z łusek. Pomysł na wymieszać z przyprawą do ryb. Ryby natrzeć mieszanką przypraw na zewnątrz i wewnątrz. Płotki z przyprawami włożyć do lodówki na 2 godziny. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i włożyć płotki z przyprawami. Do ryb wlać wodę i przykryć naczynie pokrywką. Włożyć naczynie z rybami do zimnego piekarnika i nastawić na 200 stopni. Piec rybę około 40 minut. Wyjąć naczynie z piekarnika i wyłożyć ryby na talerze. Płotki podawać z ziemniakami polanymi powstałym sosem i surówkami lub ogórkami. Smacznego!
Przepis z naszego forum od użytkownika Anika