Dania z ryb

Szczupak z grilla

szczupak z grilla

Szczupak z grilla - smaczna alternatywa

Ryba z grilla to bardzo pyszne danie. Najczęściej wybierany łosoś, którego można spotkać w każdej restauracji. Niestety większość łososi jest hodowlanych (karmionych paszą z wielką ilością antybiotyków). Taka ryba nie da nam takiego smaku ja ta złowiona przez wędkarza w naszych wodach. Ryba taka jest bardzo świeża i zdrowa dla naszego organizmu. Dlatego polecamy sięgać po gatunki ryb słodkowodnych. Cześć osób powie, że szczupak nie nadają się na grilla ponieważ są za suche po grillowaniu. To jest częsty mit opowiadany w środowisku wędkarskim. Każdy kucharz to potwierdzi, że szczupaka trzeba odpowiednio przygotować aby nie był suchy i nie smaczny co prezentujemy poniżej:

Składniki:

  • 700 – 800g cały szczupak patroszony
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 5-6 łyżek stołowych oleju
  • 1 łyżeczka Przyprawy do ryb
  • 1/4 łyżeczki Pieprzu białego mielonego w torebce

Sposób przygotowania:

  •  Szczupaka pokroić w dzwonki.
  •  Wymieszać sok z cytryny, olej, przyprawy i rozgnieciony czosnek.
  • Powstałą marynatą zalać rybę i odstawić na ok. 3-4 godziny w chłodne miejsce.
  • Piec na grillu po ok. 5 minut z każdej strony.
  • Podczas grillowania rybę smarować marynatą.

Podawać z pieczywem i sałatką warzywną co dopełni smak tej potrawie. Dzięki takiej konfiguracji mamy udany przepis na obiad czy grilla rodzinnego lub ze znajomymi. 

Przepis z naszego forum Amatorskie Wędkowanie dodany przez użytkownika Anika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.